fbpx

Over vermoeidheid

In onze praktijk hebben we regelmatig te maken met cliënten die het gevoel hebben over onvoldoende energie te beschikken. Ze hebben het gevoel dat hun ‘emmertje met energie’ te leeg is en hun hoofd te vol.

Zit je lekker in je vel, dan zit er voldoende energie in het emmertje, en als je energie verbruikt, wordt het snel weer aangevuld.

Maar soms is dat ook niet het geval. Als je gedurende een bepaalde periode in je leven te veel op je bordje hebt, dan kan het gebeuren dat het energieniveau in het emmertje te veel is gedaald en het niet goed lukt om het weer aan te vullen. Je krijgt dan last van een soort vermoeidheid die maar niet weg wil gaan. Als je ’s ochtends opstaat, voel je je nog steeds moe.

Allerlei activiteiten die je altijd zonder na te denken deed, kosten opeens energie. Ook hebben veel mensen dan last van 'een kort lontje'. Vaak ontstaan er dan ook nog eens somberheidsklachten, omdat het niet meer zo gaat als je graag wilt.

Het hoofd zit te vol, waardoor het ook niet meer goed lukt om je na te denken.

Hoeveel last je hebt van deze klachten, is afhankelijk van hoeveel energie er nog in het emmertje zit. Is het emmertje vrijwel leeg, dan noemen we het een burn-out.

Een veel voorkomende oorzaak van een te leeg emmertje is stress. Dit kan komen door het werk, maar ook doordat je in de privé situatie te maken hebt met een stressvolle situatie.

Ook zijn er mensen die hun eigen lat structureel hoog leggen en daardoor veel van zichzelf vragen.

Als het emmertje te leeg is, duurt het een tijdje voordat het weer voldoende gevuld is. Vaak denken mensen dat een weekend bijslapen of een vakantie voldoende is om weer voldoende te herstellen. Helaas is dat meestal niet het geval.

Hoelang het duurt, is afhankelijk van hoeveel energie er nog in het emmertje zit. Hoe voller het emmertje, des te sneller het emmertje weer vol is en de klachten weer verdwijnen.

Dus ongeacht wat je doet, het weer vol raken van het emmertje kost tijd.

Wat kun je wel doen?

Het is heel belangrijk dat als het emmertje te leeg is, je net iets minder doet, dan je aankan. Dus bij alles wat je doet, nog wat energie over hebt.

Vaak is het even uitproberen wat dat in de praktijk betekent. Wanneer je je 's avonds uitgeput voelt, dan heb je waarschijnlijk nog iets teveel gedaan en is het belangrijk nog wat gas terug te nemen.

Verder is het van groot belang dat de oorzaken van stress zoveel mogelijk worden weggenomen. Want stress kost heel veel energie en vertraagt of belemmert het herstel. Het is dus belangrijk om hier mee aan de slag te gaan, eventueel met deskundige hulp. Vaak kan met cognitieve gedragstherapie veel worden bereikt (door een andere bril leren kijken en/of anders met situaties omgaan).

Ook kan EMDR helpen, als je je bijvoorbeeld nog steeds druk maakt over iets wat je hebt meegemaakt. Vaak valt er door EMDR een ‘last van je schouders’, waardoor je je beter gaat voelen.

Verder willen wij nog opmerken dat het herstel altijd met pieken en dalen gaat. Dus de ene dag voel je veel beter dan de andere dag. Een belangrijke valkuil hierbij is dat veel cliënten zodra het even wat beter gaat, zo blij zijn en dan vol enthousiasme er weer tegen aan gaan. Helaas vaak met iets teveel enthousiasme waardoor er een terugval kan plaatsvinden, wat natuurlijk heel jammer is.

Dus blijf voor jezelf zorgen, ook als het wat beter gaat!

Wil je meer weten, neem gerust contact met ons op.